Lees verder meer over de verbouwing van het Congrestheater (update 04/07/13)

Antwerps Sportpaleis nv realiseert ambitieuze plannen voor Hasseltse Grenslandhallen

Na eerder al het Antwerps Sportpaleis en de Lotto Arena naar de wereldtop te hebben gebracht, wil de Sportpaleisgroep ook de Grenslandhallen in Hasselt op dezelfde manier een dynamisch elan meegeven. De groep gelooft heel sterk in het potentieel van het hallencomplex en voorziet, om de Hasseltse zalen succesvol te maken, een grondige investering van meer dan 12 miljoen euro in de verbetering van de infrastructuur.

Ethias Arena verbouwd tijdens zomer 2012

Het eerste deel van de investeringen behelsde de verbouwing van de Ethias Arena van een ‘lege loods’ naar een multifunctionele, efficiënte en gezellige evenementenhal. De werkzaamheden vonden van mei tot september 2012 plaats en kostten meer dan 7 miljoen euro. Bij concerten kan de zaal nu van 6.316 bezoekers (zittend middenplein) tot 8.630 bezoekers (staand middenplein) ontvangen. Sportactiviteiten zijn mogelijk vanaf 3.246 personen (zonder mobiele tribunes, bv. voor zaalvoetbal) of vanaf 4.630 personen (met mobiele tribunes, bv. voor tennis). Ook party’s tot 17.500 bezoekers blijven mogelijk. Daarnaast kan de Ethias Arena gebruikt worden voor de organisatie van beurzen die maximaal 15.000 m² vloeroppervlakte nodig hebben.

Bij de verbouwing bleef de gehele structuur van de hal behouden, maar werd een nieuwe zaal in de bestaande gebouwd. De Ethias Arena kreeg vaste betonnen tribunes die zorgen voor een ruimtelijke verkleining en een intiemere sfeer bij de evenementen. Het sanitair werd uitgebreid, er kwam een vestiaire bij, er zijn meer togen en voor VIP-onthaal is er een compleet nieuwe VIP-ruimte.

Bekijk hier het verslag van TVL over de verbouwing van de Ethias Arena. Met toelichtingen door Jan Van Esbroeck (nv Antwerps Sportpaleis) en Tom Vandeput (voorzitter vzw Grenslandhallen, schepen Stad Hasselt).

Dak Ethias Arena krijgt akoestische isolatie

De Sportpaleisgroep maakt na de verbouwing van Ethias Arena naar een multifunctionele en gezellige evenementenhal in de zomer van 2013 werk van de akoestische isolatie van het dak om de geluidsoverdracht naar de buitenomgeving te beperken.

Voor de vzw Grenslandhallen was de beperking van de geluidsoverdracht naar de buitenomgeving één van de overlegpunten bij de overnamegesprekken met de Sportpaleisgroep. De voorbije jaren was namelijk gebleken dat er van omwonenden soms klachten kwamen bij nachtevents. Om de circa 8 nachtevents per jaar verder te kunnen laten plaatsvinden was het indijken van de lawaaioverlast een absolute noodzaak.

De nv Antwerps Sportpaleis liet door Technum-Tractebel een grondige studie uitvoeren om de akoestische kwaliteiten van de verschillende gebouwschildelen te bepalen. Dat moest resulteren in aanbevelingen om de Ethias Arena op een beter geluidsisolatieniveau te brengen. Als belangrijkste conclusie uit het 50 pagina’s tellende rapport kwam naar voren dat het vooral het dak is dat geluid doorlaat en dat de problemen zich voornamelijk in de lagere frequenties situeren. In deze bandbreedtes trilt het dak namelijk mee. Om de geluidsuitstoot in de lagere frequenties te verlagen, was het van belang om het dak te verzwaren. Na consultatie van en overleg met de raadgevende ingenieurs en geluidstechnici vertrouwd met de concertwereld werd ervoor gekozen om 8 cm dikke rotswolisolatie en een dubbele watervaste beplating met een totale dikte van 44 mm aan te brengen, goed voor een bijkomende belasting van zomaar even 445 ton. Uit duurzaamheidsoverwegingen werd gekozen voor pvc voor de waterdichting. Deze beperkte middelen leveren optimale geluidsisolatiewaarden voor het gebouw op.

De verbouwing van de Ethias Arena vond vorig jaar van mei tot september plaats en kostte meer meer dan 7 miljoen euro. Aan de akoestische isolatie van het dak hangt een prijskaartje van bijna 1,6 miljoen euro. Dit bedrag is aanzienlijk lager dan de 2 miljoen euro die de vzw Grenslandhallen voor de akoestische verbouwingswerken had voorzien in het erfpachtcontract met de nv Antwerps Sportpaleis.

Na voltooiing van de dakwerken, eind augustus 2013, moet het mogelijk zijn om in de Ethias Arena bijna alle soorten evenementen te laten plaatsvinden, elk met hun specifieke geluidsspectrum en binnen de sinds 1 januari 2013 verplichte Schauvliege-norm qua geluidsproductie, waarbij de geluidsuitstoot altijd binnen de huidige Vlarem II-normen zal liggen.

Enkele cijfers

Oppervlakte: 13.895 m2
Kostprijs: +/- 1.600.000 euro
Bijkomende belasting: 32 kg per m² = totaal 445 ton
Bijkomende isolatie: 8 cm minerale wol
Planning: start 13 mei, einde 31 augustus 2013

Bekijk hier het verslag van TVL over de dakwerken van de Ethias Arena. Met toelichtingen door Jan Van Esbroeck (nv Antwerps Sportpaleis) en Tom Vandeput (voorzitter vzw Grenslandhallen, schepen Stad Hasselt).

Congrestheater (thans Ethias Theater – red.) wordt state-of-the-art muziektheater

Tijdens de zomer van 2013 maakt de Sportpaleisgroep werk van een grondige vernieuwing van het Congrestheater, de vroegere Hal 4 van de Grenslandhallen. Die wordt naar een volwaardig en zelfstandig muziektheater voor 3.000 bezoekers geüpgraded, wat het nieuwe Congrestheater uniek zal maken in de provincie Limburg.

De verbouwing van het Congrestheater houdt de sloop in van een deel van de bestaande Hal 4 en de vervanging met een nieuwbouw die een oppervlakte heeft van ruim 2.300 m2. In dit nieuwe gedeelte ruimt de mobiele tribune plaats voor een vaste tribunestructuur in bescheiden U-vorm die uit volledig gebogen betonelementen zal bestaan. De nokhoogte boven het tribunedeel wijzigt van 9 naar 14 meter en het dak krijgt een akoestische en thermische isolatie. Naast dit nieuwbouwgedeelte worden twee nieuwe traphallen opgetrokken. De betonnen vloer en het podiumgedeelte met de toneeltoren blijven behouden. Achter het podium wordt een sanitaire ruimte en kleedruimte in metselwerk voorzien. Een eigen toegang zorgt ervoor dat het Congrestheater los van de andere ruimtes van de Grenslandhallen kan functioneren.

De toeschouwers zullen, ook vanop de laatste rijen, een zeer goed zicht hebben op het podium en dankzij een beenruimte van 60 centimeter van een luxueus zitcomfort kunnen genieten. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de rolstoelgebruikers, zodat ook zij probleemloos de voorstellingen kunnen bijwonen.

Onder de tribunestructuur bevindt zich een sfeervolle foyer, waar de bezoekers terechtkunnen voor een hapje en een drankje, en een nieuw sanitaircluster. Een duplex in deze nieuwe foyer kan benut worden als vipruimte voor zo’n 150 gasten. In het aanpalende oude gedeelte kunnen naar wens catering- of vipfaciliteiten gecreëerd worden voor zo’n 2.500 personen.

De capaciteit van het vernieuwde Congrestheater breidt uit naar 2.000 (volledig zittend) tot 3.000 (1.500 zitplaatsen + 1.500 staanplaatsen) bezoekers, wat betekent dat deze theaterzaal de perfecte aanvulling zal vormen bij de Ethias Arena, die een gezellige evenementenhal is vanaf 4.000 personen, maar desgewenst tot 15.000 bezoekers kan ontvangen.

Door de goede akoestiek en de aanwezigheid van een toneeltoren is het Congrestheater uitermate geschikt voor concerten, shows en theater- of operavoorstellingen. Artiesten voor wie het CC Hasselt te klein is kunnen hier zonder problemen terecht. Deze zaal komt in het rijtje te staan van het Casino Kursaal in Oostende, Capitole Gent, de Stadsschouwburg en de Elisabethzaal in Antwerpen en het Koninklijk Circus en het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Zij is eveneens een perfecte aanvulling voor de andere zalen van de Sportpaleisgroep in Antwerpen. Naast publieksactiviteiten zullen hier congressen en seminaries vanaf 400 personen georganiseerd worden. De zaal zal ook afgehuurd kunnen worden voor privévoorstellingen of -bijeenkomsten.

Voor deze verbouwingen doet de Sportpaleisgroep een beroep op de deskundigheid van het multiprofessionele architectenbureau abv+ architecten, die ook partner is bij de verbouwingen in Antwerpen. De werken in Hasselt worden aan een razendsnel tempo uitgevoerd door de nv Mathieu Gijbels uit Opglabbeek, die tijdens de bouwvakantie doorwerkt om de zaal klaar te hebben tegen de start van het nieuwe theaterseizoen.

Bekijk hier het verslag van TVL over de verbouwing van het Congrestheater. Met toelichting door Tom Vandeput (voorzitter vzw Grenslandhallen, schepen Stad Hasselt).

Enkele cijfers

Oppervlakte nieuwbouw: 2.320 m2
Lengte nieuwbouw: 55 m
Breedte inclusief 2 traphallen: 48,5 m
Totale nokhoogte: 14 m in het nieuwe gedeelte (vroeger 9 m)
Kostprijs: 4.000.000 euro
Planning: start werken: 20 mei, einde: 19 september 2013
Architectenbureau: abv+ architecten, Antwerpen-Merksem
Algemene aannemer: Mathieu Gijbels nv, Opglabbeek
Veiligheidscoördinatie: Milieu- en Bouwconsult, Hoeselt
Ontwerp technieken: Grontmij, Hasselt

Studio

Voor de Studio bestaan er plannen om deze om te bouwen tot topsporthal voor ongeveer 2.000 toeschouwers. Ook de Studio wordt dan een zelfstandige zaal met een eigen toegang, vaste tribunes en ruimte voor de ontvangst van sportteams, vips en pers. Hier hangt een prijskaartje van 1.531.000 EUR aan vast. Uitgangspunt na 2 jaar is te komen tot 25.000 bezoekers per jaar, met een potentieel van 60.000 bezoekers.

Hexagoon en omliggende ruimtes

De Hexagoon en omliggende ruimtes ten slotte zullen de kleinere beurzen met beperkte vloeroppervlaktenoden huisvesten en kunnen als multifunctionele uitbreidingszone voor elk van de afzonderlijke zalen worden gebruikt. De sanering en aanpassing van deze ruimte zal zowat 1.000.000 EUR kosten.

Zalen uitgebaat door anderen

Hal 5 wordt nieuwe Versuz


De bekende Hasseltse discotheek Versuz herrijst als nieuwe danstempel op de site van de Grenslandhallen. Uitbater Club Entertainment mikt op zo’n 3.100 bezoekers en wil voor eind 2013 al de eerste feestvierders verwelkomen.

Discotheek Versuz aan de Vaartkom in Hasselt werd op 6 november 2012 gesloten. Uit haar lange geschiedenis en voorgeschiedenis – Versuz sproot voort uit de begin jaren 80 opgerichte dancing Dockside – blijkt dat er een grote behoefte bestond en nog altijd bestaat aan een goed gerunde klassevolle club in Limburg/Hasselt. Als nieuwe locatie werd al geruime tijd de site van de Grenslandhallen naar voren geschoven. Voor dit ambitieuze project zijn nu alle voorwaarden vervuld. Studio 100, dat op de site Plopsa Indoor uitbaat, en de Sportpaleisgroep, sinds januari 2012 uitbater van de Ethias Arena en het Congrestheater en nu ook als partner betrokken bij het discotheekproject, krijgen een exclusieve club als buur.

Hal 5 van de Grenslandhallen wordt de nieuwe inplantingsplaats van de nieuwe discotheek. De hal zal door de Limburgse aannemer Mathieu Gijbels en het architectenbureau abv+ architecten grondig worden verbouwd tot een discotheek met drie verschillende ruimtes: een unieke, hypermoderne dansclub met een oppervlakte van 1.800 m2, een aparte feestruimte, die afgehuurd kan worden, met een oppervlakte van 800m2 en een restaurant en grote ingangspatio van 500 m2, goed dus voor een totaaloppervlakte van circa 3.100 m2.

Yves Smolders van Club Entertainment: “We zijn in het buitenland gaan bestuderen hoe we de zaken hier het best aanpakken. Op de site van de Grenslandhallen willen we de ultieme club neerzetten. We gaan voor een totaalconcept waarin het verhaal van A tot Z klopt. Met onze club mikken we op zo’n 2.300 bezoekers, waarvan er zo’n 350-tal ook in de RnB Room kunnen feesten. In een aparte feestruimte, de Party Bunker, kunnen nog eens 800 bezoekers terecht. Het terrein rond de Grenslandhallen biedt voldoende plaats om de auto te parkeren. Voor VIP-klanten voorzien we een 70-tal parkeerplaatsen vlakbij de club. De funzoeker zal in elk van onze ruimtes een unieke ervaring beleven. Met themaweekends en door internationale artiesten en top-dj’s naar Hasselt uit te nodigen willen we aansluiten bij het vermaarde verleden van de vroegere Versuz en de bezoekers keer op keer blijven verrassen.”

Tom Vandeput, voorzitter vzw Grenslandhallen en schepen stad Hasselt: “Als stadsbestuur zijn we zeer gelukkig met de lancering van deze nieuwe discotheek. Hasselt onderstreept hierbij haar imago van jeugd- en evenementenstad. De Grenslandhallensite krijgt hiermee een extra trekker en groeit uit tot dé evenementenzone in België met de Ethias Arena, Grenslandhallen, Plopsa en Versuz op 1 locatie. Dat is uniek. Dit vormt meteen het sluitstuk van de vernieuwingsoperatie die we 2 jaar geleden zijn gestart op de Grenslandhallensite.”

Meer info op www.versuz.be en op de Facebookpagina van Versuz (zie o.a. de post met beelden over de verbouwingswerkzaamheden).

Plopsa Indoor

Studio 100 blijft uiteraard op de Grenslandhallensite instaan voor de exploitatie van Plopsa Indoor.
Klik hier voor de website van Plopsa Indoor Hasselt

Perfecte aanvulling

De Ethias Arena, het Congrestheater en een topsporthal vormen een zinvolle aanvulling bij de huidige werking van het Antwerps Sportpaleis en de Lotto Arena. De Grenslandhallen leveren op eigen kracht een boeiend aanbod van lokale topconcerten en -evenementen en, op een aangepaste schaal, internationale evenementen en concerten. De sturing van de activiteiten vanuit één organisatie betekent onweerlegbaar een voordeel voor het succes van de Grenslandhallen. Sinds de overname van de Hasseltse zalen in januari 2012 helpt het management van de Sportpaleisgroep mee om de juiste content op het juiste moment in de juiste zaal te plaatsen.

Sterk geloof in Hasselts potentieel

De Sportpaleisgroep gaat ervan uit dat, eens de investeringen zijn doorgevoerd, jaarlijks 400.000 bezoekers naar de Hasseltse zalen zullen komen afzakken en dat, afhankelijk van enerzijds het succes van de investeringen bij publiek en organisatoren en anderzijds de marktsituatie, gaandeweg een groter potentieel aangeboord zal kunnen worden. Samen met de bezoekersaantallen van Plopsa Indoor en een discotheek in Hal 5 moeten zo op termijn jaarlijks meer dan één miljoen personen deze vrijetijdscluster in Hasselt bezoeken.

Deskundigheid

Voor de verbouwingen in Hasselt doet de Sportpaleisgroep een beroep op de deskundigheid van het multiprofessionele architectenbureau abv+architecten, waarmee ook samengewerkt wordt voor de verbouwingen in Antwerpen.